Az egészséges táplálkozás alapjaként szüksége van a szervezetnek megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjére, zsírra és szénhidrátra, valamint ásványi anyagra és vitaminra. A szervezet alapvető építőkövei a fehérjék, amelyek nélkülözhetetlenek az életműködéshez. Természetesen a legjobb fehérjeforrások közé tartoznak a tejtermékek, például a túró is.
A túródiéta alapvetően a szénhidrátokat iktatja ki az étrendből, és helyettesíti túróval. Ezzel a diétával két hét alatt közel 7 kg fogyás várható. Az étrendet pontosan tartsuk be, így a szervezet minden létfontosságú tápanyaghoz hozzájut. Fontos, hogy ne használjunk vajat, zsírt, olajat a főzelékbe és a salátára, a teát, kávét cukor nélkül vagy édesítőszerrel igyuk! Alkoholt a kúra ideje alatt kerüljük! A kúrát egy, maximum két hétig lehet egyhuzamban folytatni. Ezt követően térjünk vissza a normál étkezésre, de továbbra is ügyeljünk arra, hogy kevesebb szénhidrátot (liszt, cukor) fogyasszunk. Néhány hét elteltével megismételhető a túródiéta, amennyiben még több kilótól szeretnél megszabadulni.
A túró diétát nem könnyű végig csinálni, mert monoton, és szigorú. Csak akkor kezdj bele, ha nagy önfegyelemmel rendelkezel. Ha úgy érzed közben, hogy éhezel, akkor azonnal hagyd abba, és térj vissza a normál étkezéshez, mielőtt rád törne egy falási roham, majd keress egy számodra könnyebben betartható diétát.
A VÉRCSOPORT DIÉTA
A vércsoport diéta lényege
Peter D'Amo, a diéta megalkotója szerint minden vércsoport más és más jellemzőkkel rendelkezik. Nem csak fizikai adottságukban, de gondolkodásmódjukban, mentalitásukban is különböznek. Emiatt tápanyag igényük, s emésztésük is különböző. Míg a "0" vércsoport szülöttei el sem tudják képzelni, hogy egy ebéd hús nélkül is laktató legyen, addig az "A" vércsoportúak számára ez a fajta táplálkozás érthetetlen, s nem is előnyös.
A "0" vércsoport táplálkozása
A "0" vércsoport tagjai energikus vezéregyéniségek, szinte egyetlen pillanat nyugtuk sincs. Ha kénytelenek egyhelyben várakozni, akkor is állandóan izegnek-mozognak. Magabiztos, társaságkedvelő emberek, szinte minden esetben logikusan gondolkodnak.
Ajánlott élelmiszerek:
- Kecskesajt
- Borjú- és marhahús
- Hagymafélék, karalábé, brokkoli
- Bab, rizs, dió, tökmag
- Zöldfűszer, kömény, petrezselyem, bors és fokhagyma
- Hering, lazac, tonhal
Kerülendő tápanyagok:
- Füstölt ételek
- A legtöbb tejtermék
- Búza- és kukoricatartalmú ételek
- Eper, narancs, sárgadinnye
- Avokádó, káposzta, karfiol
- Burgonya, édességek
Az "A" vércsoport táplálkozása
Az "A" vércsoportba tartozó emberek igen találékonyak. Rendkívül igényesek, nem egyszer maximalisták. A stressz, a rossz környezet, s az idegesség nagyon megviseli őket. Táplálkozásukban a zöldségek játszák a legfontosabb szerepet.
Ajánlott élelmiszerek:
- Szója, lencse, bab
- Brokkoli, káposzta, tökfélék
- Ponty, szardínia, lazac
- Kecsketejből készült tejtermékek
- Zöldfűszerek, mustár, gyömbér
- Áfonya, meggy, mazsola, barack, szilva
Kerülendő tápanyagok:
- Húsfélék, burgonya
- Teljes kiőrlésű liszt, búzakorpa
- Padlizsán, káposzta, paprika
- Kesudió, pisztácia
- Bors
Az "AB" vércsoport táplálkozása
Az "AB" vércsoport szülötte érzelmes és rendkívül szenvedélyes. Barátságos típus, fejlett empatikus képességgel rendelkezik, s általában optimista.
Ajánlott élelmiszerek:
- Nyúl, pulyka, bárány
- Rizs- és búzafélék
- Zöldfűszerek, torma, kömény
- Sovány tej, kecske- és tehénsajtok
- Szójafélék
- Vanília, fahéj
- Szinte bármelyik zöldség és gyümölcsfélét fogyaszthatja
Kerülendő tápanyagok:
- Borjú, marha, sertés
- Füstölt lazac
- Nemespenésszel érlelt sajtok
- Hüvelyes zöldségek
- Kukorica
- Banán, narancs, tökmag
- Kapribogyó
- Égetett szesz
A "B" vércsoport táplálkozása
A "B" vércsoportúak rendkívül kreatívak, s nem tűrik a korlátokat. Erős szabadságvággyal rendelkeznek, s lelkes szervezők.
Ajánlott élelmiszerek:
- Vadhúsok, bárány
- Tejtermékek
- Lepényhal, pisztráng
- Borsó, bab, padlizsán
- Köles, rozsfélék
- Alma, körte, eper
- Zöldfűszer, gyömbér
Kerülendő tápanyagok:
- Csirke-, sertés- és kacsahús
- Kukoricaliszt, hajdina
- Kagylófélék, tintahal
- Füstölt lazac
- Retek, paradicsom, tök
- Rebarbara, fahéj