hempergetéshez
formához
töltéshez
tálaláshoz
Tésztához:
Mázhoz:
Összeállításhoz:
Tésztához (2 laphoz):
Tejszínes krémhez:
Csokoládés krémhez:
Bevonathoz:
tetejére
Tésztához:
2. Tésztához (6 tojásos piskóta):
Vaníliás krémhez:
Gesztenyekrémhez:
Tetejére:
Ennek a tortának már a megjelenése garantált siker, az íze pedig kellemesen savanykás pikáns. Hozzávalók Piskóta: * 1 bögre vaj * 2 ½ bögre rétesliszt * 1 bögre cukor * 2 tk szódabikarbóna * 1ek ecet * csipet só * 1 ek kakaópor * 1 bögre joghurt ½ bögre vaj vagy margarin ½ bögre olaj 1 ek ecet 1 csomag vaníliás cukor 2 tojás 2 ek vörös ételfesték Krém * 20 dkg tejszín krémsajt * 1,5 dl sűrű tejföl * 1 csomag vaníliás cukor * 30 dkg átszitált porcukor * 2dl felvert tejszínhab (+habfixáló) * 1 citrom leve és reszelt héja Apróra vágott mandula, vagy dió, vagy kókusz reszelék. Elkészítése 1. Helyezzük a sütőrácsot középre és melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A tortasütő karika alját kibéleljük pergamennel, az oldalát pedig kivajazzuk. 2. Egy tálban mixeljük össze habosra a vajat és a cukrot. 3. Adjuk hozzá a tojást és magas fokozaton tovább keverjük a mixerrel. 4. Egy kisebb tálban keverjük össze a kakaót és az élelmiszer színezéket. Keverjük bele az előző keverékbe, hogy egynemű maszát kapjunk. 5. Adjuk a keverékhez a joghurtot, vaníliát, sót. Szitáljuk bele a lisztet. Keverjük el külön pohárkában a szódabikarbónát és ecetet, majd öntsük gyorsan a pezsgő oldatot a tésztához. Kicsit buborékozni, habzani fog. 6. Öntsük bele rögtön a torta formába és toljuk az előmelegített sütőbe. Süssük kb 30 percig (tűpróbáig) Amikor kihűlt, vegyük ki a formából. Amíg sül a torta, készítsük el a töltelék-mázat: 7. Töltelék - máz: A krémsajtot, a tejfölt, citromlevet, citromreszeléket és a vaníliát a mixerrel habosra keverjük. Fokozatosan keverjük hozzá a porcokrot, amíg a kívánt állagot és ízt el nem éri. Végül keverjük hozzá a tejszínhabot. Vágjuk 2-3 karikára a tortát és kenjük meg a mázzal az egyes rétegeket, a tetejét, oldalát is. 8. Díszítsük az oldalát apróra vágott, pirított mandulával, dióval, vagy kókusz reszelékkel. Amennyiben nem sikerül ételfestéket szereznünk, helyettesíthetjük szamóca szörppel, ribizlilével, céklalével, meggylével, stb. A szín sajnos nem lesz olyan "ütős", mi több, inkább rózsaszínes beütés várható, de lehet kísérletezni! |