Hozzávalók:
100 g sütőtök, 50 g burgonya, 1 mokkáskanál olaj
Elkészítése:
A sütőtök- és a burgonyakockákat annyi vízben pároljuk puhára, amennyi éppen ellepi. Pépesítjük, hozzáadjuk az olajat, felengedjük a megfelelő mennyiségű főzőlével és rövid időre visszatesszük a tűzhelyre kis lángra, miközben gyorsan kevergetjük, hogy habos legyen. Marhahúspüré illik hozzá.
Hozzávalók:
2-3 db brokkolirózsa, 1 db közepes nagyságú burgonya, 2 szem köménymag, 1 mokkáskanál olaj
Elkészítése:
A brokkoli vastag, húsos szárát kockákra vágjuk és a burgonyakockákkal együtt 6 percig annyi vízben főzzük, amennyi éppen ellepi. Ekkor tesszük hozzá a felaprított brokkolirózsákat és 2 szem köménymagot. Újabb 6 perc párolás után hagyjuk a forró gőzben megpuhulni. A pépesített főzelékre rámérjük az olajat, a főzőlével higítjuk. Illik hozzá a csirkehúspüré.
Hozzávalók:
100 g burgonya, 50 g spenótlevél, 1 tojás, 1 teáskanál zsemlemorzsa, 6 evőkanál tej, 1 teáskanál sovány tejföl, (helyettesíthetjük tejszínnel) és a finomra kikenéshez zsiradék
Elkészítése:
A burgonyát folyó vízben alaposan megmossuk. Kis lábasba tesszük és annyi vizet öntünk alá, hogy a fazék alját 2 cm-rel ellepje, kb. 20 perc alatt puhára főzzük. A spenótot megtisztítjuk. Egy kisebb lábast kétharmad részig megtöltünk vízzel, és a vizet felforraljuk. A spenótot a vízbe szórjuk, megvárjuk míg újra forrni kezd, aztán két percig forraljuk (blansírozzuk). A lábas tartalmát leszűrjük, és a spenótleveleket hagyjuk lecsöpögni.
A spenótot a konyhai robottal finomra aprítjuk. A főtt krumplit meghámozzuk, krumplinyomón áttörjük vagy szétnyomkodjuk. A pürét a spenóttal, tojással és a zsemlemorzsával elkeverjük. Egy kis tűzálló formát (kb. 300 ml) jól kizsírozunk és a zöldségpépet beletesszük. A formát egy fazékba állítjuk, és annyi vizet öntünk alá, hogy kétharmad résznyire ellepje. Ezután lefedjük, és közepes tűzön a forrástól számítva kb. 15 percig főni hagyjuk. Közben a tejet a tejföllel megmelegítjük. A kész spenótkockát a gyermek tányérjára borítjuk, és a tejjel körbelocsoljuk.
(Elkészítési idő: kb. 50 perc)