Csak Csajok!
Itt mindent megtalálsz,amire szükséged van!
ŐSZIBARACKOS PEZSGŐS TORTA
- előkészület: 30 perc
- sütés: 20 perc
hozzávalók 12 főre
Piskótához:
- 3 tojás
- 3 ek liszt
- 3 ek cukor
- 1/2 cs sütőpor
Krémhez, díszítéshez:
elkészítés
- A tojásból, lisztből, cukorból és a sütőporból piskótát sütünk. A formában hagyjuk kihűlni.
- A joghurtot a vaníliás cukorral és a pezsgővel ősszekeverjük.
- 1,5 dl vízben feloldunk 1,5 csomag zselatint. 3 evőkanálnyi feloldott zselatint félreteszünk, a többit hozzáadjuk a pezsgős krémhez.
- Az egyik habtejszínt felverjük habnak és azt is pezsgős krémbe keverjük. Kb. 5 percre a hűtőbe tesszük szilárdulni.
- A barackokat lecsepegtetjük, a levét félretesszük. 3 fél őszibarackot összetörünk villával és az előzőleg félretett 3 evőkanálnyi feloldott zselatinnal összekeverjük.
- A kihűlt tortalapot a formában hagyjuk, rátesszük a krém felét, majd erre a pépes barackot, amit villával kicsit belekeverünk, hogy márványos legyen, majd erre halmozzuk a krém másik felét.
- A tetejét kirakjuk a fél barackokkal és 1 órára hűtőbe tesszük.
- 1,5 dl baracklében feloldjuk a maradék fél csomag zselatint és bevonjuk vele a torta tetejét, majd dermedni hagyjuk.
- Tálalás előtt levesszük róla a formát. A másik habtejszínt is felverjük és azzal díszítjük a tortát.
GYÜMÖLCSTORTA
- előkészület: 50 perc
- sütés: 25 perc
hozzávalók 8 főre
piskótához
- 4 tojás
- 150 g porcukor
- 1 citrom/ lime leve és héja
- 4 ek forró víz
- 200 g liszt
- 1 tasak sütőpor
díszítéshez
elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180 ºC-ra
- A tojás sárgákat a porcukorral és a lime levével 15 percig keverjük géppel. Utána hozzáadjuk a forró vizet, ezzel további 10 percig keverjük.
- Belereszeljük a lime héját, és kis adagonként hozzákeverjük a sütőporral összeszitált lisztet.
- A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és óvatosan hozzáforgatjuk a masszához.
- Egy 28 cm átmérőjű gyümölcstorta formát vajjal kikenjük, liszttel meghintjük és mehet bele a tészta.
- Előmelegített sütőbe téve (alul-felül álláson) álláson kb. 25 perc alatt megsül (tűpróba!).
- Miután a tészta kihűlt, kiborítjuk egy nagy tányérra/ tálcára és a megtisztított, tetszés szerinti formára vágott gyümölcsökkel szépen beborítjuk a tetejét. A tortazselét a tasakon olvasható elkészítési útmutató szerint megcsináljuk, és ráöntjük a gyümölcsökre.
- Fóliával lefedjük és néhány órára a hűtőbe tesszük.
CITROMTORTA
- előkészület: 50 perc
- főzés: 20 perc
- sütés: 30 perc
hozzávalók 8 főre
Fenyőmagos omlós tésztához (3 adag):
Citromkrémhez:
- 5 citrom héja és leve
- 240 g porcukor
- 4 tojás
- 250 g vaj
elkészítés
A tészta készítése:
- A fenyőmagot robotgéppel közepesen finomra daráljuk, hozzákeverjük a porcukrot és a vaníliarúd kikapart magjait és elvegyítjük a liszttel.
- Fa gyúródeszkán belemorzsoljuk a vajat és hozzáadjuk a tojást. Pár gyors mozdulattal tésztává dolgozzuk a hozzávalókat. (Mivel három adag, a tésztát három részre osztjuk. Pihentetés után kettő mehet is a mélyhűtőbe.)
- Folpackba csomagoljuk és néhány (de legalább két) órán át hűtőben pihentetjük.
- Lisztezett felületen az egyik tésztabucit 2-3 mm vékonyra, kör alakúra nyújtjuk, kibéleljük vele a tarte formánkat. (A széleken átlógó részeket levágjuk.)
- Sütőpapírral borítjuk, babbal lenyomatjuk és így megy a (légkeverésen) 180 fokra előmelegített sütőbe kb. 25-30 percre. Közben néhányszor megforgatjuk, hogy egyenletesen arany színűre süljön a tészta.
- Levesszük a babot és a sütőpapírt a tésztáról. Hagyjuk kihűlni.
Krém készítése:
- Egy habüstbe reszeljük a citromok héját, hozzáadjuk a porcukrot és kézzel összedolgozzuk.
- Beletesszük a tojásokat és kézi habverővel elkeverjük.
- Hozzáöntjük a citromok levét is.
- A tálat gyönygyöző víz felé tesszük (vigyázzunk, a tál alja nehogy beleérjen a vízbe!), és a habverővel kevergetve addig főzzük, míg a krém be nem sűrűsödik (82 fok körüli hőmérsékleten történik ez meg).
- A sűrű krémet a vízgőzről levesszük és néha megkeverve langyosra hűtjük.
- Ekkor adjuk hozzá a kis kockákra vágott vajdarabokat, egyszerre csak néhányat és botmixerrel homogenizáljuk.
- Miután az összes vajat beledolgoztuk a krémbe, botmixerrel még további 5-8 percig habosítjuk a krémet.
Összeállítás:
- A kihűlt tésztára simítjuk a langyos-hideg krémet.
- Néhány órán át hűvös helyen hagyjuk, s csak azután tálaljuk.
VAKONDTÚRÁS TORTA
- előkészület: 15 perc
- sütés: 30 perc
hozzávalók 4 főre
Piskóta:
- 5 tojás
- 80 g (4 ek) kristálycukor
- 1 dl étolaj
- 100 g (5 ek) finomliszt
- 40 g (2 ek) holland kakaópor
- 1 cs sütőpor
Töltelék:
- 2 cs habfixáló
- 2 ek porcukor
- 0,5 l habtejszín
- 80 g csokilencse vagy kakaós tortadara
- 3 db banán
- citromlé
elkészítés
- Előmelegítem a sütőt. Sütőpapírral kibélelek egy 26 cm átmérőjű tortaformát.
- Szétválasztom a tojásokat, a fehérjéket kemény habbá verem. A tojássárgákat a cukorral habosra keverem és belecsurgatom az olajat. A lisztet összeszitálom a kakaóporral és a sütőporral majd a fehérjehabbal váltakozva óvatosan a tojássárgákhoz forgatom. A tésztát a formába öntöm.
- Középfokozaton kb. 30 perc alatt készre sütöm. (Tűpróba!) Kiborítom a formából, rácson hűlni hagyom.
- Miután kihűlt, kiskanállal kikaparom a tészta közepét úgy, hogy a piskótalap szélén 2 cm-es perem maradjon. A kikapart tésztát durvára morzsolom és félreteszem.
- Elkészítem a tölteléket: a tejszínhabot, porcukorral és habfixálóval kemény habbá verem. Lyukas fakanállal óvatosan beleforgatom a csokilencsét vagy a tortadarát.
- A megtisztított banánokat hosszában félbevágom és megkenem citromlével. A lapos oldalukkal lefelé a kivájt torta aljára sorakoztatom azokat.
- A tejszínhabot félgömb alakban ráhalmozom a tortára. A félretett, szétmorzsolt tésztával mindenhol befedem, enyhén rányomom.
- Letakarva egy éjszakára hűtőbe teszem! Tényleg adjunk neki egy éjszakát!!! A piskóta így kellően megpuhul, nem morzsálódik és gyönyörűen szeletelhető.
KARAMELLÁS ANANÁSZTORTA
- előkészület: 50 perc
- főzés: 15 perc
- sütés: 40 perc
hozzávalók 6 főre
Karamellás ananászhoz:
- 1 friss ananász
- 5 dkg vaj
- 8 dkg cukor
Sütemény tésztához:
- 25 dkg vaj
- 8 evők. kristálycukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 4 tojás
- 40 dkg liszt
- 1 cs sütőpor
- 1 csipet só
- 4 dl tejföl
elkészítés
- A megtisztított ananászt karikákra vágom, majd három karika kivételével félbevágom.
- A vajat megolvasztom, hozzáadom a cukrot és világos karamellt készítek.
- Beleteszem a gyümölcsöt és kb. 5-5 percet karamellizálom mindkét oldalát.
- Tortaformába vagy egy hőálló lábas aljára teszem az ananászokat és rákanalazom a karamellt. (A csatos tortaforma nem alkalmas!)
- Amíg hűl, addig elkészítem a süteménytésztát: a puha vajat a cukorral, vaníliás cukorral habosra keverem. Hozzáadom a tojásokat, a liszttel elkevert sütőport, csipet sót és a tejfölt. Jól összedolgozom.
- Rákanalazom a karamellizált ananászra.
- Előmelegített, hőlégkeveréses sütőben, 190°C fokon, kb. 40 percig sütöm. (Hagyományos gázsütőben kb. 60 perc.) Egy tűpróbával, teljesen megbizonyosodhatunk arról, hogy megsült a tészta.
- 5 percig hűlni hagyom, majd óvatosan egy rácsra borítom.
- előkészület: 30 perc
- sütés: 12 perc
hozzávalók 8 főre
A piskótához:
- 2 tojás
- 6 dkg cukor
- 6 dkg finomliszt
- fél kk sütőpor
- 1 dkg cukrozatlan kakaópor
- 5 dkg cukor (a sziruphoz a kész piskóta tetejére)
A töltelékhez:
- 1 csapott ek zselatinpor
- 15-25 dkg porcukor (ízlés szerint)
- 50 dkg túró
- 1 dl tejföl
- 1 vaníliarúd
- 1 citrom reszelt héja
- 1 ek citromlé
- 2,5 dl hideg tejszínből vert hab
- 3 ek cukrozatlan kakaópor
elkészítés
Piskóta készítése:
- Kivajazunk egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformát és az aljába méretre vágott sütőpapírt teszünk.
- A tojásokat és a cukrot 4 perc alatt robotgéppel fölhabosítjuk.
- A lisztet, sütőport és a kakaót összekeverjük és fakanállal óvatosan a tojáshabhoz forgatjuk.
- A tortaformába öntjük a masszát és 175 fokon 12 perc alatt megsütjük. Ha kész, kihűtjük.
Töltelék készítése:
- A zselatint 1 dl vízzel elkeverjük, majd takaréklángon addig kevergetjük, amíg a zselatin feloldódik.
- Félretesszük hűlni, közben a porcukrot simára keverjük 2-3 kanál forró vízzel egy nagy keverőtálban.
- A porcukorhoz adjuk a túrót, a vaníliarúd kikapargatott belsejét, a citromhéjat, a citromlevet, a tejfölt és a zselatinos vizet. Robotgéppel 1-2 perc alatt összedolgozzuk és végül fakanállal beleforgatjuk a tejszínhabot.
Összeállítás:
- A piskótát kivesszük a formából, lehúzzuk róla a sütőpapírt és miután a formát elmostuk és szárazra töröltük, visszatesszük bele.
- Megöntözzük 1 dl víz és 5 dkg cukor összemelegített keverékével, elsimítjuk rajta a túrós tölteléket és a tetejét vastagon megszórjuk kakaóporral.
- A tortát 1 napig hűtőben tartjuk. Tálalás előtt késsel finoman körbevágjuk és kiszedjük a formából.
Weblap látogatottság számláló:
Mai: 89
Tegnapi: 36
Heti: 168
Havi: 592
Össz.: 235 949
Látogatottság növelés