Hozzávalók:
150 g sárgarépa, 40 g kicsontozott csirkemell, 2 teáskanál vaj, 30 g rizs, 2 evokanál narancslé
Elkészítése:
A sárgarépa végeit levágjuk, megmossuk és vékonyan meghámozzuk, durva reszelőn lereszeljük. A csirkehúst kockára vágjuk, és egy teáskanál vajon megpároljuk, a sárgarépát és a rizst hozzáadjuk, 1 l vízzel felöntjük, forrástól számítva kb. 25 percig pároljuk lassú tűzön. A sárgarépás rizst hőtartó tányérra rakjuk, a maradék vajat és a narancslevet hozzákeverjük.
Ha a gyermek már nagyobb, nem kell feltétlenül minden étkezéskor külön neki fozni. A felnőttek számára főzött pörköltből némi változtatással salátafőzelék készíthető a gyereknek tésztával és hússzeletekékkel.
(Elkészítési idő: 35 perc)
Hozzávalók:
2 közepes alma, 1 banán, 1-2 marék müzli, vagy gabonapehely, vagy zabpehely, 1 dl tej, 1 ek méz, 2-3 ek darált dió
Elkészítése:
Egy lapos, széles, zárható tetejű tálkába teszek 1-2 marék gabonapelyhet (én a puffasztott gabonakarikákat szeretem, de az anyósom az előzőleg forró vízbe áztatott zabpehelyre esküszik – ki, mit szeret), leöntöm kb. 1 dl tejjel. Nem kell, hogy ellepje a karikákat a tej, csak épphogy felszívja kicsit.
Ráreszelek 2 megmosott, meghámozott almát, a banánt felkarikázom, és a tetejére teszem. Az egészet megszórom darált dióval, majd megcsorgatom pici mézzel. (Ha a gabonapehely előzőleg cukrozott volt, akkor ez a lépés akár ki is maradhat, mert akkor túl édes lesz.)
Az egészet finoman összeforgatom, hogy ne törjön össze túlságosan, majd kistányérokba adagolom. A maradékot elteszem akár másnapra is lezárva.